hondenforum THE BEST THERE IS
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

hondenforum THE BEST THERE IS

iedereen is welkom
 
IndexIndex  PortalPortal  Laatste afbeeldingenLaatste afbeeldingen  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

 

 Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond.

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
an
Admin
an


Aantal berichten : 828
Registratiedatum : 27-04-09
Leeftijd : 49
Woonplaats : limburg

Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty
BerichtOnderwerp: Re: Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond.   Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty07.07.09 14:11

had ik dit bij de hand gehad
had mijn meisje mss overleefd Sad

dus denk 2x na en neem een ehbo kid
je kan zo een leven redden !!!!!
Terug naar boven Ga naar beneden
http://hondenmandje.forumotion.net/forum.htm
Paulina
Admin
Paulina


Aantal berichten : 134
Registratiedatum : 29-04-09
Leeftijd : 30
Woonplaats : Heverlee

Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty
BerichtOnderwerp: Re: Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond.   Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty07.07.09 12:24

HANDIG cyclops
Terug naar boven Ga naar beneden
Joyce

Joyce


Aantal berichten : 102
Registratiedatum : 07-05-09
Leeftijd : 38
Woonplaats : Haaften

Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty
BerichtOnderwerp: Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond.   Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty07.07.09 11:50

INHOUD EHBO-koffer van je hond:
Een schaar met stompe, afgeronde punten. Om verband en dergelijke mee te knippen. Afgeronde punt zodat je hem niet verwond als je de schaar bijvoorbeeld gebruikt om haartjes rondom een wond weg te knippen.

Een koortsthermometer. De lichaamstemperatuur van je hond ligt iets hoger dan bij ons dus 38-39 graden. Je hond heeft pas koorts als hij boven deze temperatuur komt.

Een tekentang. Je kan natuurlijk de teek ook manueel verwijderen maar een tangetje in je koffer kan ook makkelijk zijn voor je honden oppas. Kijk na het verwijderen even of het kopje nog aan de teek zit. Ontsmet de beet.

Dus zorg voor een ontsmettingsmiddel.

Een pincet. Eventueel meerdere pincetten met bijvoorbeeld een brede en een smalle uiteinde.

Elastisch verband van 5, 7,5 en 10 cm.

Kleefpleister van 5cm breed.

Veiligheidsspelden.

Steriel gaas (om op wonden aan te brengen).

Bloedstelpende watten.

Watten (pak van 100 gram).

Je zal misschien raar opkijken maar een paar (schone) oude sokken kunnen ook goed van pas komen. Bijvoorbeeld om het verband rond de poot van je hond schoon te houden.

Een plastic zakje, kost niks altijd handig om bij de hand te hebben.

Een muilband/korf, je lieve hond kan door pijn heel anders reageren dan je van hem gewend bent. Is het niet naar jou dan wel naar de dierenarts.

Wattenstaafjes. Bijvoorbeeld om een ontsmettingsmiddel aan te brengen bij een klein wondje.

Een spuitje om eventueel een vloeibaar medicijn toe te dienen.



Maagkanteling:
Voorkom een maagkanteling (maagtorsie) bij uw hond:

laat uw hond voor het eten uit of zorg ervoor dat er anderhalf uur tussen de maaltijd en het spelen/uitlaten ligt.

geef meerdere keren per dag een kleine maaltijd, i.p.v. een grote hoeveelheid in een keer


Ongedierte:
Vooral in de zomermaanden moet u uw hond dagelijks onderzoeken op vlooien, die niet alleen lintwormen overbrengen, maar bovendien door het krabben en bijten, waartoe ze hun onvrijwillige gastheren aanzetten, aanleiding kunnen geven tot uitslag of eczeem. Bovendien kunnen ze bij zeer jonge honden bloedarmoede veroorzaken. Wilt u deze springers afdoende bestrijden, dan moeten natuurlijk ook de ligplaatsen van uw huisdieren regelmatig en grondig ontsmet worden. Het beste kunt u voor de hond vlooienpoeder gebruiken. Uiteraard volgens de gebruiksaanwijzing. Een vlooienband kan af en toe overgevoeligheids reacties veroorzaken. Als u de hond ziet krabbelen en/of bijten, poeder hem dan goed in. Na een half uurtje met een fijne kam goed doorkammen, de vlooien zijn dan versuft door de poeder en makkelijk te vangen. Ook kan uw hond tijdens de zomer een teek oplopen, die u over het algemeen pas zult ontdekken als zij zich volgezogen hebben zodat ze gedeeltelijk buiten de vacht steken. Trekt u ze dan niet zomaar los, want dan blijft vaak de kop in de huid achter en dit kan aanleiding geven tot verzweringen. Probeer met een draaiende beweging (alsof u een schroef losdraait) de teek uit de huid los te trekken. Hierna het wondje ontsmetten. Het bedwelmen van de teek met benzine, aceton of andere vloeistof mag niet, omdat de teek als schrikreactie een hoeveelheid gif in de hond kan spuiten.



Lintworm:
Als uw hond ondanks een goede eetlust mager wordt en blijft, let er dan op of er in zijn ontlasting kleine witte stukjes zitten die er uitzien als meloenpitjes. Dit duidt op lintworm, de hond is hiermee waarschijnlijk besmet geraakt doordat hij een vlo heeft doodgebeten. De vlo is namelijk de tussengastheer van de lintworm. Haal hiervoor tabletten bij de dierenarts.



Spoelwormen:

Veel jonge honden hebben tijdens hun eerste levensjaar last van spoelwormen. Deze zien eruit als witte draadjes in de ontlasting. Ontworm uw hond elke drie maanden tijdens zijn eerste levensjaar. Tabletjes hiervoor haalt u bij de dierenarts. Verder ontwormt u uw hond 2 maal per jaar.


Diarree:

Duidt meestal op een storing van maag en darmen, vooral bij jonge honden die vaak allerlei dingen opeten van de straat of de uit de tuin, zoals steentjes, stukjes hout en dergelijks. Het beste is een dag of twee vasten, wel gekookt water geven of slappe thee met wat druivensuiker. Door het overgeven en/of diarree raakt de hond erg veel vocht kwijt, terwijl de nieren nu extra hard moeten werken om de schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Wil de hond niet drinken, giet dan met een theelepeltje voorzichtig wat gekookt water met druivensuiker of honing naar binnen. Houd de hond vooral warm. Veel regen en nattigheid, vooral 's- winters kunnen dikwijls ook de oorzaak zijn van maag- en darmstoornissen. (eten van sneeuw) Controleer in ieder geval rectaal zijn temperatuur. De normale lichaamstemperatuur bij de hond ligt hoger dan bij de mens. n.l. 38 a 39 graden Celsius. Is zijn temperatuur lager dan 36.5 of hoger dan 40 neem dan direct contact op met uw dierenarts. Is de maag en/of darmstoornis minder ernstig en heeft de hond geen koorts, dan is een dag vasten vaak al voldoende. Geef de eerste dagen daarna geroosterd wittebrood, beschuit, wat droge hondenbrokjes (geen diner), gekookt vlees en gekookte witte rijst, gekookte kip en vis. GEEN groenten, kalk en olie. Pas als zijn ontlasting weer normaal is kunt u langzaam overschakelen op zijn normale voeding.



Gehoor van de hond:
Het gehoor van een hond is beslist superieur aan dat van een mens. Testen wezen uit de een hond geen gevolg geeft aan geluiden tot in de derde levensweek. Vanaf dat ogenblik gaat het gehoor een grote rol spelen in hun leven. Honden hebben niet alleen 'grote oren' in vergelijking met de mens, maar kunnen die ook bewegen ! Zes honderdsten van een seconde volstaan voor een hond, om een geluid te lokaliseren ! Met één oor vangt hij het geluid op en het andere gebruikt hij voor de 'fijnafstelling'. Een hond kan ook geluiden waarnemen die vier keer zo ver verwijderd zijn als de geluiden die wij als mens kunnen waarnemen. Een hond hoort een geluid niet 'harder', maar wel 'beter' en 'verder', doordat hij er zijn oren perfect kan op afstemmen. 'Lange' geluidsgolven of -trillingen worden door hond en mens even goed gehoord, maar van zodra het gaat om 'hogere tonen' is het menselijk gehoor beperkt tot een golflengte van 20.000 hertz. Een hond daarentegen, kan tonen horen tot een bereik van 30.000 hertz. In die zin worden 'hondenfluitjes' gebruikt : die produceren een toonhoogte die tussen de 20.000 en de 30.000 hertz ligt, zodat de mens het niet meer hoort maar de hond wel ! Met hun frequentiebereik zijn honden echter niet de 'supers' van het dierenrijk. Een vleesmuis kan bijvoorbeeld tonen horen tot 95.000 hertz en een dolfijn tot 130.000 hertz.
Het gehoor van een hond is zo 'verfijnd' dat hij 'twee tonen' kan onderscheiden, tot op een achtste toon nauwkeurig. Dit verklaart waarom een hond het motorgeluid van de auto van zijn baas herkent tussen andere motorgeluiden van zelfs identieke wagens.

De oren als communicatiemiddel:

Voor een hond zijn de oren 'ideale seingevers', aangezien een hondenoor heel beweeglijk is. De stand van de oren kan dan ook heel snel veranderen. Naast hun rol als ontvangers van geluidssignalen, vervullen de oren ook een rol in de onderlinge communicatie tussen honden en tussen hond en mens. Via de stand van de oren worden op korte afstand visuele signalen doorgegeven, voornamelijk in verband met de motivatie van de hond.
Oren die naar voor gericht zijn kunnen twee dingen betekenen : ofwel spitst de hond de oren uit interesse voor de omgeving, ofwel doet hij dat uit agressie. Een onderdanige hond houdt de oren een stuk lager. Een angstige hond bijvoorbeeld, houdt de oren plat tegen het hoofd.

Ooraandoeningen:

Oorproblemen komen bij honden zeer vaak voor ! Het voortdurend schudden met het hoofd, krabben aan het oor en onfris riekend oorsmeer zijn de opvallendste symptomen. De oorzaak is meestal een parasiet : 'oormijt'. Honden met dichtbehaarde, zware afhangende oorflappen zoals spaniëls, hebben meer last van oorproblemen dan honden met staande oren zoals bijvoorbeeld de Duitse Herdershond. Bij sommige rassen komt erfelijke doofheid voor, vaak in samenhang met een spierwitte vacht. Een verminderd gehoor en zelfs doofheid worden in verband gebracht met hoge leeftijd. Evenwichtsstoornissen tengevolge van ooraandoeningen komen bij honden van elke leeftijd voor. Deze worden meestal veroorzaakt door ontstekingen van de inwendige gehoorgang.
Daarom is het van groot belang dat de oren van uw hond regelmatig worden nagezien en uitgekuist. Elke hondentrimmer of trimster weet dan ook dat dit een belangrijk onderdeel vormt van de toilettage en kan u bij problemen doorverwijzen naar de dierenarts.

De bouw van het oor:

We onderscheiden het uitwendige oor of de oorschelp en het inwendige oor.
De oorschelpen vangen geluidsgolven op en richten die op het trommelvlies. Trillingen, veroorzaakt door geluidsgolven op het trommelvlies, worden versterkt in het middenoor (zie bijgaand schema) en doorgegeven aan het inwendige oor. Deze trillingen worden omgezet in zenuwprikkels naar de hersenen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty
BerichtOnderwerp: Re: Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond.   Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond. Empty

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Medische weetjes en EHBO koffer voor de hond.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» van pup tot nu foto's van uw hond
» hond afmaken ......
» blunders van je hond
» de mooiste momenten met je hond
» wat te doen?? hond weg ...of niet ?

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
hondenforum THE BEST THERE IS  :: medische vragen-
Ga naar: